Članek

KUD Pošta Maribor

Zgodovina
Objavljeno Apr 26, 2016

Začetki organiziranega ljubiteljskega kulturnega delovanja delavcev PTT segajo v daljno leto 1948. Pred 60 leti se je namreč šest sekcij na pobudo sindikata združilo v društvo.

 

Ustanovni občni zbor Sindikalnega kulturno-umetniškega društva Maribor je bil 14. oktober 1948. Osnovni namen društva je bil združitev delavcev PTT severovzhodne Slovenije v njihovem kulturnem delovanju ter v združitvi že takrat obstoječe ljubiteljske skupine, s čimer bi se zagotovili boljši pogoji za delo.

Poštni uslužbenci leta 1948 namreč niso bili organizacijsko združeni, ampak so delali v treh enotah: Maribor 1, Maribor 2 inTTT sekcija (telegraf, telefon), vse pa so bile organizacijske enote direkcije v Ljubljani.

 

Posamezne sekcije so delovale že pred ustanovitvi skupnega društva; tako je bil pevski zbor ustanovljen že v letu 1926, godba na pihala pa leta 1931. Ti dve sekciji se tako uvrščata tudi med najstarejše sekcije sedanjega KUD-a Pošta.

 

Prvotnih šest sekcij seveda ni več enakih, saj so nekatere prenehale delovati, kot npr. knjižnica in folklorna skupina, so pa zato začele delovati nove, to pa so glasbena šola, likovna sekcija…

Plima in oseka v kakovosti in množičnosti delovanja posameznih sekcij sta povzročali  ukinjanje posameznih sekcij, po drugi strani pa so se zaradi interesa v kolektivu in njegovem okolju rojevale nove.

 

Pihalni orkester deluje v sklopu Kulturno umetniškega društva Pošta Maribor, ki ima  5 sekcij:

- pihalni orkester,

- moški pevski zbor,

- ljubiteljsko glasbeno šolo,

- likovno sekcijo in

- Godbo veteranov Štajerske.

 

Društvo sodeluje z drugimi kulturnimi društvi in s sorodnimi zvezami društev v Sloveniji ter z mednarodnimi društvi in mednarodnimi zvezami v tujini.

#kultura #Zabava #zsg #zvezaslovenskihgodb #Maribor