Članek
Zgodovina

Moški pevski zbor

Objavljeno Apr 26, 2016

Moški pevski zbor KUD Pošta Maribor je naslednik zborovskega petja med delavci Pošte in Telekoma podravske in koroške regije. Začetki zborovskega petja segajo že v leto 1926, ko se je zbor imenoval ''Moški pevski zbor Poštni rog''. Po nekaj letni prekinitvi je zbor znova združil svoje vrste leta 1963 in od takrat stalno deluje in nastopa. Zbor šteje trenutno 35 pevcev in ga vodi zborovodkinja Alenka Korpar, profesorica glasbe. V letu 2008 je zbor praznoval 45. obletnico svojega delovanja.

 Narodno zavedni Slovenci so s vrstah mariborskih poštarjev zelo zgodaj  začutili potrebo po prepevanju slovenskih pesmi in ustanovili svoj zbor že daljnega leta 1926. Takrat se je zbor imenoval Poštni rog. Med pobudniki za ustanovitev pevskega zbora zasledimo Franca Babiča, starejšega, katerega ime je tesno povezano z nastankom ljubiteljske kulture med mariborskimi poštarji. Pevci so se v tistih časih našli iz vrst dveh pošt, in sicer iz glavne pošte Maribor 1 in kolodvorske pošte Maribor 2. Najbolj znan in dolgoletni pevovodja je bil upokojeni učitelj, g. Nerad. Pod njegovim vodstvom je zbor nastopal vse do leta 1941. Med vojno je petje v zboru zamrlo, a je bilo zborovsko petje ponovno oživljeno kmalu po vojni, le da je bila zasedba drugačna, zbor pa se je pojavljal v mešani zasedbi. Tako med arhivskimi zapisi najdemo podatek, da je bil leta 1950 pevski zbor najmnožičnejša zasedba kulturnega društva, pri čemer moški zbor šteje 33 članov, mešani pa skupaj z vsemi člani kar 66 pevcev.

 Leta 19961 je zborovsko petje pod okriljem KUD Pošta doživelo korenito spremembo, saj je zaradi preskromnega števila članov prišlo do združitve z zborom KUD Jože Hermanko. Z razpustitvijo zbora je nastala v delovanju društva KUD Pošta velika vrzel, dejavnost pa je bila močno okrnjena.

Predvsem med starejšimi pevci, ki so v preteklih letih predstavljali jedo zbora, se je tako na novo porodila ideja o lastnem pevskem zboru in jeseni 1962 so se bivši pevci zbrali na pošti Maribor dva in za začetek ustanovili oktet. Kmalu zatem, leta 1963, je bil ponovno vzpostavljen moški pevski zbor KUD Pošta. Iz ustanovitvenega zapisnika lahko razberemo, da je zbor štel 16 članov, takratni predsednik zbora Jakob Zore, pa je k sodelovanju kmalu pritegnil številne druge poštne delavce.

 Zborovsko petje v KUD Pošta je tudi močno povezano z zakoncema Marjano in Gustavom Rakuša. Odlična glasbena pedagoga sta  ob dobrem vzdušju med pevci popeljala zbor na zavidljivo umetniško raven. Zbor je najprej vodil Gustav, po njegovi smrti pa njegova žena Marjana, ki ga je vodila dolgih 25 let, vse do leta 2001.

 Vodenje zbora je leta 2002 prevzela prof. Alenka Korpar, ki je s svojo mladostno zagnanostjo v zbor vnesla svežino in ga dvignila še na višjo umetniško raven. Zbor se je tudi pomladil z nekaj mlajšimi glasovi in tako danes šteje  34 pevcev.

 Skozi svojo dolgo 45-letno delovanje je zbor doživljal vzpone in padce,  a v zadnjih letih je v prav posebno dobri kondiciji, kar se odraža tudi na številnih nastopih doma in na tujem, prav tako pa v številnih priznanjih.

 Prijateljske vezi pevskega zbora pa segajo tudi preko naših meja in tako je zbor pobraten s pevskim zborom slovenskega društva Triglav iz Splita, redno pa se srečuje tudi z moškim poštnim pevskim zborom iz Celovca.

 Zbor je stalni spremljevalec vseh pomembnejših prireditev in obletnic Pošte Slovenije, prav tako pa tesno sodeluje z drugimi društvi, pri čemer je  sodelovanje s planinskim društvom že tradicionalno.  Zbor sodeluje na vsakoletnih občinskih revijah odraslih pevskih zborov in na raznih prireditvah in koncertih v Mariboru in okolici. K sodelovanju v okviru projekta Na juriš in the mood ga je povabil pevski zbor Carmina Slovenica, kjer je uspešno nastopil na dveh predstavah. Zbor je nastopal tudi v tujini, na mednarodnem srečanju pevskih zborov Alpe Adria v Celovcu, v Kraljevu, v okviru radijske delavnice znancev, na Češkem in Slovaškem. Na prvem regijskem tekmovanju pevskih zborov Štajerske in Prekmurja v novembru 2004 je zbor prejel bronasto priznanje.

 Enega  svojih največjih uspehov je zbor dosegel v letu 2007, ko je na mednarodnem tekmovanju Festa Musicalecu na Češkem osvojil dve medalji, v kategoriji moški zbori srebrno in v kategoriji ljudska pesem bronasto medaljo.

 Podoben uspeh je zbor dosegel na mednarodnem festivalu pevskih zborov ''Slovakia Cantat'' v aprilu 2009 v Bratislavi na Slovaškem, kjer je v kategoriji E–2, moški zbori, osvojil srebrno priznanje.

 Ponovno je zbor sodeloval na mednarodnem zborovskem festivalu v Olomucu na Češkem junija 2010 in osvojil bronasto priznanje.

#kultura #Zabava #zsg #zvezaslovenskihgodb #Maribor