Članek
Zgodovina

Glasbena šola

Objavljeno Apr 26, 2016

Glasbena šola KUD Pošta opravlja  najžlahtnejše poslanstvo med vsemi, saj širi glasbeno vzgojo med mladimi, najboljše med njimi pa usmerja v glasbene šole za nadaljnje izobraževanje. Vzgoja kadrov za pihalni orkester KUD Pošta je tako le eden izmed ciljev delovanja glasbene šole.

 Začetek dela ljubiteljske glasbene šole sega v začetek šolskega leta 1976/77, ko je Ervin Hartman mlajši pričel s pripravami na ustanovitev ljubiteljske glasbene šole. Začetek je bil težak, toda uspešen. Pouk se je začel z vzgojo predšolskih otrok v glasbenem vrtcu, nadaljeval v oddelku blok flavt in končal s šestletnim študijem instrumenta.

 V letih delovanja glasbene šole je tekel pouk na različnih lokacijah, ki so bile bolj ali manj primerne za delovanje šole. Večkrat so bile potrebne selitve, a z velikim razumevanjem vodstva Pošte Slovenije je šola dobila primerne prostore za delovanje s selitvijo v društvene prostore na Partizansko cesto 54, kjer je tudi sedež PE Maribor.

 Danes glasbeni pouk na šoli obiskuje letno okoli sto učencev, poučuje pa od 10 do 12 učiteljev na teh instrumentih: klarinetu, flavti, saksofonu, fagotu, oboi, trobenti, rogu, pozavni, tenorju, baritonu, tubi, harmoniki, klavirju, kitari, orglah, violini, kontrabasu in tolkalih.

 Program šole poleg učenja vsebuje še nastope pred občinstvom na javnih nastopih glasbene šole in na srečanju ljubiteljskih glasbenih šol, kjer učenci že  igrajo s spremljavo klavirja, orgel ali v manjših ansamblih. Obvezen sestavni del programa šole je tudi trikrat letno komisijsko preverjanja znanja oz. veščine igranja na instrument, učenci pa prejmejo potrdilo, da so izpit opravili v skladu s sprejetim učnim načrtom glasbene šole.

 Pogosto vprašanje staršev je, v čem je razlika med »državno« in glasbeno šolo KUD Pošta. Predvsem je uspeh učencev v glasbeni šoli KUD Pošta v večji meri odvisen od njihove pridnosti in vestnosti. Učenci imajo individualni pouk enkrat tedensko, razen tega obiskujejo še nauk o glasbi in občasno komorne vaje. Tedenske obveznosti učencev v šoli so zato manjše, rezultati pa so v večji meri odvisni od njihovega učenja doma. Zato je razumljivo, da je tempo napredovanja naših učencev v povprečju zmernejši kot v redni glasbeni šol Maribor.

 Že samo dejstvo, da v našem pihalnem orkestru KUD-a Pošta igra veliko glasbenikov, ki so svoje osnovno znanje pridobili prav v naši šoli, pa nas navdaja z zadovoljstvom. Veliko je takšnih, ki so v naši šoli naredili prve korake h glasbi in si nato za svojo življenjsko pot izbrali prav glasbeni poklic.

#kultura #Zabava #zsg #zvezaslovenskihgodb #Maribor